ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνη C : Ο καθημερινός μας σύμμαχος

Το 1928, ο Ούγγρος νομπελίστας βιοχημικός Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι ανακάλυψε την βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ. Έκτοτε αποτελεί την πιο γνωστή υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Σε ποια τρόφιμα την βρίσκουμε όμως; Ποια είναι
η συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά; Και πόσο ωφέλιμη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό; Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  κ. Κυριακή Γούτα, μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

Η Βιταμίνη C περιέχεται  κυρίως σε φυτικές τροφές: στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τα  σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι  φράουλες και τα ακτινίδια, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όταν είναι ωμές. «Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε, είναι πως οι μαγειρεμένες τροφές περιέχουν πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμίνης C από τις ωμές, διότι η θερμότητα του μαγειρέματος καταστρέφει τη βιταμίνη σε σημαντικό ποσοστό», εξηγεί η κ. Γούτα.

Η Βιταμίνη C μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ευαίσθητη», καθώς το οξυγόνο, το φως, η θερμότητα, το νερό, η μαγειρική σόδα, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στα τρόφιμα μπορούν να την καταστρέψουν», επισημαίνει η ειδικός.

Οφέλη & έλλειψη

Η βιταμίνη C είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. «Διατηρεί υγιές το δέρμα, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενώ, επιπλέον, αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Ακόμα, η βιταμίνη C συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου και στην αξιοποίηση του φυλλικού οξέος, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και αυξάνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, που έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών», τονίζει η κ. Γούτα. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα των ιντερφερονών, ένα σύνολο φυσικών πρωτεϊνών οι οποίες αποτελούν βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματός μας και οι οποίες, έχουν την ιδιότητα να δρουν προστατευτικά ως προς τα κύτταρά μας..

Τα οφέλη της βιταμίνης C και η συνεισφορά της στην άμυνα του οργανισμού είναι γνωστά σε όλους. Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και ιδίως της ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης/αντισώματος που περιβάλλει προστατευτικά τις κυτταρικές μεμβράνες, αποθαρρύνοντας έτσι την είσοδο των ιών.

«Τα άτομα με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C μπορεί να εμφανίσουν αρκετά προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών, αναιμία, αιμορραγία στα ούλα, να εμφανίζουν εύκολα μώλωπες καθώς και καθυστέρηση στην επούλωση τραυμάτων.

Χυμός πορτοκαλιού: το πρωί χρυσάφι, το βράδυ μολύβι;

«Ο  χυμός πορτοκαλιού είναι μια ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών. Στο ξεκίνημα της ημέρας, είναι λογικό να ζητάμε να προσφέρουμε στο σώμα μας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Ο χυμός πορτοκαλιού προσφέρει φλαβονοειδή, κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, συστατικά που βοηθούν στη μείωση της μυϊκής κούρασης και αυξάνουν τις αντοχές μας. Το βράδυ, ο οργανισμός μας θέλει να ξεκουραστεί,  να χαλαρώσει και να επιδιορθώσει τις βλάβες του. Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκαλιού φέρνει σε πολλούς ανθρώπους υπερένταση και αϋπνία, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και αίσθημα βάρους και καούρες σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα1.